top of page

12 miselnih prepričanj, ki vam prinašajo težave


Mell Gill je v svoji knjigi Meta skrivnost opisal 12 načinov mišljenja, za katere se pogostokrat ne zavedamo, da nas uničujejo.

1. Vsak me mora imeti rad

Nenehno zavedno ali nezavedno iskanje potrditve naših dejanj pri drugih ljudeh. Nenehno iskanje ljubezni preko pohval, pritrjevanja naših dejanj. Naša predstava je, da moramo dobiti določeno mero pozornosti, ker smo se npr. dobro odrezali pri določeni nalogi. A iz druge strani ta pozornost, pohvala, odobravanje ni tolikšna kot smo si želeli. Naš končni sklep, ki prinaša težave: Nisem dovolj dober. Najbolje, da kar odneham.

2. V vsem moram biti dober

Ta druga trditev se navezuje na prvo. Če ne naredim vseh stvari, ki sem si jih zadal, popolno, nadpovprečno, potem nisem vreden. Dokazovanje svoje sposobnosti z nenehnim stremenjem po več in hkrati ne zmožnost uživanja v trenutnih dosežkih, v drobnih premikih naprej.

3. Nekateri ljudje so slabi: morajo biti kaznovani!

Ljudje imamo različna mnenja, glede različni stvari. Tako kot smo tudi na zunaj popolnoma različni drug od drugega, smo tudi v mišljenju. Predstavljajte si, da obraz človeka preslikate v njegovo notranjost, vsak ima drugačne linije nosu, oči, ustnic, gubic, barve kože,... Ne kaznujete jih oz. se do njih ne obnašate nesramno, ker nimajo popolnoma enakega nosu kot vi, sprejemate ga, pa čeprav je morebiti precej ukrivljenj in vam nevšečen. Sprejmite tudi drugačna mnenja, mišljenja ali prepričanja.

4. Stvari bi morale biti drugačne

Vsak ima možnost, da neko stvar naredi drugače, kot jo je naredil v preteklosti. Kaznovanje samega sebe, z občutki krivde ter obtoževanjem, ker vaše življenje ni takšno kot bi si ga želeli, ker svet ni takšen kakršen bi “moral” biti, je pot do težav.

5. Tvoja krivda je, da se jaz počutim tako!

Prelaganje odgovornosti na druge ljudi je najlažje dejanje, najtežje pa je sprejemanje odgovornosti za svoja dejanja, svoja mišljenja ter čutenja. Kot naša reakcija sredi noči, ko se zbudimo zaradi ropota v hiši. Če pomislimo: “Nekdo je vlomil!”, bomo prežeti s strahom. Če pomislimo: “Zopet pes, mačka ali družinski član razgraja sredi noči”, bomo občutili jezo. Če pa pomislimo: “Imam odprto okno, zunaj je začelo pihati”, bomo ostali mirni ter zaspali naprej.

6. Vem, da se bo kmalu zgodilo nekaj slabega

Vedno ste pod napetostjo, ker pričakujete slab izzid. Ko dobite povabilo na zabavo, se odločite, da ne greste, ker npr. se boste s svojo pojavo osmešili, se ne nihče želel pogovarjati z vami, bo zabava tako ali tako obupna, se boste morali peljati do neznanega kraja in se boste sigurno 5x izgubili do tja, na poti se bo zgodila prometna nesreča ipd. Sprostite se, vse bo v redu!

7. Lažje je sploh ne poizkusiti!

Pred vami je težja naloga, ki bi vam v primeru, da jo opravite prinesla korist. Ker pa je lažje, če je ne opravite in ostanete brez koristi, niti ne boste poizkusili. Vaš želeni cilje se vam tako venomer odmika.

8. Potrebujem nekoga močnejšega od sebe!

Prositi za pomoč je vrlina uspešnih ljudi. Tako govori tudi slovenski pregovor “kdor jezika špara, kruha strada.” Verjeti, da zmoremo vse stvari opraviti sami ter se nikakor ne “ponižati” ter prositi za pomoč je ponovno pot do težav.

9. Ne morem pomagati, tak sem!

Prepričevanje samega sebe, da sem se takšen pač rodil, da me je preteklost zaznamovala in sedaj ni nobenega izhoda, rešitve za naprej, za spremembo je 9 prepričanje, ki vas odvrača od želenega življenje. Naše celice vsak dan povsem na novo srkajo naše vtise o življenju. Tako imate idealno priložnost, da jim dovolite, da si vtisnejo drugačne spomine, kot so jih bile deležne do sedaj.

10. Tvoje težave bi me morale vznemiriti!

Pretirano čustveno poistovetenje z drugimi ljudmi, na nas vpliva neprijetno s stališča, da nato sami zapademo v določena občutja ter jih vzamemo za svoje. Če je nekdo zelo žalosten, mu ne bo veliko koristilo, če bomo v takšno žalost zapadli tudi sami, saj mu iz takšnega čustvenega stanja ne bomo mogli pomagati, poleg tega, pa bomo ne produktivni tudi v našem življenju. Bodite sočutni a ostanite razsodni, vedite, da čustva drugih ni = vaša čustva!

11. Obstaja samo en dober način kako to narediti!

Želite dopustovati na v tropskih krajih, nujno in brezpogojno na Havajih. Prepričate se, da boste tja prišli le tako, da boste sami privarčevali denar za dopust, da bodo z vami šle tri najboljše prijateljice iz šole in za zaključek boste tam spoznali ljubezen svojega življenja. Včasih so scenariji v naših glavah rahlo ali malo manj rahlo rigidni. Ne želimo odstopati od zastavljenega scenarija in vztrajamo na tej poti za vsako ceno. Torej dopust v tropskih krajih boste strikto zavrnili, ker ste ljubezen svojega življenja spoznali v Sloveniji ter vam on časti potovanje na Karibske otoke, kajne?

12. Tako čutim, torej mora biti tako!

Vse prevečkrat postanemo sužnji svojih lastnih čustev. S tem ko se počutimo depresivno, si potrdimo tudi depresivne misli. Svoja čustva vzamete za dejstva, ki jih ni moč spremeniti, tako pač je. In ker je tako, se bom tudi vedel v skladu s svojim počutjem, kar vas posledično pelje stran od vašega želenega cilja ter vam prinaša le težave.

Kako pa se soočiti z vsemi temi prepričanji?

Kognitivno vedenjsko svetovanje (KVT) ter Nevrolingvistično programiranje prinašata odlične rezultate ravno na področjih spremembe čustvenih stanj, lastnih prepričanj, ki smo jih pridobili v preteklosti iz našega okolja ter izkušenj, ki smo jih doživeli ter posledično našega vedenja. Torej lahkotnega delovanja (brez omejujočih prepričanj), proti vašemu strastnemu ter karierno uspešnemu življenju.

Evija Evelin Zavrl je certificiran in licenciran praktik nevrolingvističnega programiranja (NLP), life ter buisiness coach, certificiran hipnotizer, magistrica Psihosocialne pomoči po sistemu Kognitivno-vedenjskega terapije.

65 views0 comments
bottom of page